UPOZORENJE: Cvetaju internet šopovi za drogu!

internet

Leskovac – Sve je veći broja takozvanih skrivenih internet veza i linkova preko kojih se može doći do određenih šopova koje nude nove psihoaktivne supstance, upozoravaju stručnjaci povodom današnjeg Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droga.

Slogan ovogodišnje kampanje je “Poruka nade: Zavisnost od droga se može sprečiti i lečiti” i ima za cilj da ukaže na značaj sprovođenja preventivnih mera koje mogu sprečiti zavisnost od droga, ali i da istovremeno ukaže da se ova bolest može lečiti.

Tokom 2014. godine u Srbiji je urađeno prvo nacionalno istraživanje o stilovima života koje je pokazalo da 36,4 posto stanovništva puši duvan, 9,6 koristi elektronske cigarete, a preko 72 posto stanovnika od 18 do 64 godine upotrebljava alkohol pri čemu je šest i po puta veća učestalost kod muškaraca.

Upotreba psihoaktivnih supstanci na nivou ove populacije je 8 procenata – pri čemu je ustanovljeno da je daleko je veća među populacijom od 18 do 34 godine – čak 12,8 procenata. 

Najviše se koristi kanabis, kažu u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje.

Učestalost upotrebe droga u Srbiji niža je u poređenju sa zemljama članicama Evropske unije, a ono što posebno zabrinjava je upotreba novih supstanci, kaže načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje u Leskovcu, primarijus doktorka Vanja Ilić

-U 2013. godini našlo se je 80 novih psihoaktivnih supstanci na listi zabranjenenih i nezakonite upotrebe psihoaktivnih supstanci koji se u 2014. popeo na čak 350. Ono što posebno zabrinjava je porast broja takozvanih skrivenih internet veza i linkova preko kojih se može doći do određenih šopova koje nude nove psihoaktivne supstance kojih je trenutno 650, kazala je prim. dr Vanja Ilić.

Pored značaja prevencije tokom ovogodišnje kampanje se naglašava i mogućnost lečenja zavisnosti od droga.

Imajući u vidu da zavisnost ima mnogo dimenzija i remeti mnogo aspekata života individue, tretman ove bolesti nikada nije jednostavan.

On mora pomoći osobi da prestane da koristi droge i da živi bez droga, kao i da postigne produktivno funkcionisanje u porodici, na poslu i u društvu.