Od oktobra novi način obračuna grejanja

kalorimetar

Leskovac – Novi način naplate utrošene toplotne energije zaživeće u Leskovcu već od oktobra kada počinje nova grejna sezona, najaviljeno je iz gradske Toplane.

U sistemu naplate koji je pred nama, obračunavaće se stvarno isporučene količine toplotne energije, odnosno ona količine koje se korisnicima predaju u toplotnim podstanicama.

“Novi sistem naplate podrazumeva da se korisnicima naplaćuju stvarno predate količine tolotne energije. U toplotnim podstanicama kalorimetri očitavaju količinu toplotne energije koja se predaje korisnicima korisnicima, a potom se te količine dele između korisnika na osnovu njihovog udela u potrošnji. Uvešće se merači toplote u podstanicama zgrada kako bi Toplana što pre počela da naplaćuje grejanje po potrošnji” objašnjava director leskovačke Toplane Nebojša Krtić.

Naplatu po utrošku mora pratiti precizan tarifni sistem, sa realnim troškovima. Zasad većina domaćinstava grejanje plaća cele godine.

S naplatom po potrošnji, veći računi – sa takozvanim varijabilnim delom – stizaće samo tokom grejne sezone, dok će se u ostalim mesecima plaćati samo fiksni deo, što je jedna trećina ukupnog troška za grejanje.

“To je sistemski zaokret i tu će biti sigurno puno problema i nedoumica kod korisnika. Sigurno je da će veliki broj građana biti skeptičan prema ovom sistemu naplate kao i prema ugradnji novih uređaja” priznaje Krstić.

Prema procenama gradova koji imaju iskustva sa ovakvim načinom obračuna, oprema za merenje po potrošnji na radijatorima za stan od 60 kvadrata košta 250 evra.

Ipak, rukovodstvo gradske toplane odlučilo je da od ponedeljka već krene u razgovore i edukaciju skupština stanara kako najlakše i najjeftinije mogu da nabave ove uređaje.

Inače, ovakav model naplate, prema Zakonu o efikasnom korišćenju energije, za sada ima pet gradova u Srbiji.