Uređenje grobalja i pijaca u fokusu vlasotinačkih odbornika

Na sinoć završenoj sednici Skupštine opštine Vlasotince, većinom glasova usvojen je niz odluka koje se tiču obavljanja komunalne delatnosti, a najviše pažnje izazvali su, očekivano, predlozi odluka o grobljima i sahranjivanju, odnosno o pijacama.Urbanistički projekat za veliku pijacu je završen, biće skraćenog javnog uvida i moći će da se daju primedbe na njega, odgovorio je zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić na primedbu odbornika opozicije vezanu za status poljoprivrednih proizvođača na pijaci.

“Kad se dopuni i usvoji taj projekat, radićemo projekat za dobijanje građevinske dozvole, a nakon toga konkurisaćemo i pokušati da nađemo sredstva za rekonstrukciju velike pijace. Na tom prostoru predviđeno je da se deo pokrije, na delu da budu lokali i upravna zgrada za potrebe Komunalca i Vodovoda. Pre tri – četiri meseca je potpisan ugovor za izradu urbanističkog projekta za malu pijacu, na prostoru gde je nekad bila. Njegova izrada je u toku, tako da mislimo  na naše poljoprivredne proizvođače – rekao je Kocić obrativši se potom odborniku opozicije Dragiši Petroviću.

“Vi ste, gospodine Petroviću, bili nekoliko puta u vlasti, ne znam što ste čekali toliko, mogli ste da pokrenete rekonstrukciju pijace, da nešto popravite, dopravite. Znamo mi da je pijaca u lošem stanju i zato smo i pokrenuli izradu svih tih projekata – dodao je Kocić.

Više odbornika komentarisalo je situaciju sa grobnim mestima, čiji je nedostatak evidentan kako u gradu, tako i na selu.

“Urbanistički projekat završen je i za gradsko groblje i juče je dostavljen Odeljenju za urbanizam, apotom ide Komisiji za planove na usvajanje. Obavestićemo sve kad bude bio javni uvid. Predviđena je izgradnja novih kapela, nekoliko lokala za prodaju cveća, jedan deo služiće kao restoranski deo i biće parking prostora. Planirano je da se neuređen deo groblja uredi, kao i da se stavi ograda – pojasnio je zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić.

Bilo je predloga da se definiše i veličina spomenika i da se odluka kasnije time dopuni, a odbornik Dragan Jović izneo je stav da odluke ne treba da budu usvojene u predloženom obliku jer komunalno preduzeće trenutno ne može da sprovede sve što u njima piše. Tim povodom oglasio se je i direktor JKP Komunalac Zoran Jović.

“Mi smo dužni da odluku primenjujemo jer se ona temelji na zakonu. Prodavce koji nisu registrovani ne smemo po zakonu da pustimo u ograđeni deo pijace, velike su kazne. Što se tiče toaleta, neko vreme nisu bili u funkciji, bili su devastirani potpuno, sve što je moglo da se iz njih odnese, odneto je. Kupili smo sve što je potrebno, očistili i sada su u funkciji dva toaleta na kraju robne pijace i jedan u okviru mlečne pijace – rekao je Jović.

Većinom glasova usvojeni  su i Program  energetske efikasnosti za period 2023-2025 godine, predlog odluke o snabdevanju vodom za piće, o prečišćavanju i odvođenju atmosferskih i otpadnih voda, kao i predlog Operativnog plana za odbranu od poplava za vode II reda na teritoriji opštine Vlasotince za 2023. godinu.

Odbornička većina usvojila je izveštaje o radu Opštinske uprave, NB „Desanka Maksimović“, Kulturnog centra, Turističke organizacije, Centra za socijalni rad,  Opštinskog pravobranilaštva i Štaba za vanredne situacije, a izveštaj o radu SRC Vlasina povučen je sa dnevnog reda zbog nedostajućeg dela u materijalu koji je dostavljen odbornicima. Sa dnevnog reda, na predlog investitora, povučene su i tačke koje se odnose na predloge odluka o izradi PDR-a za firme „Maša Impeks“ u Stajkovcu „Zamak“ u Gložanu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *