Uređuje se krov na Gradskoj kući u Leskovcu

Na objektu Kuće Bore Dimitrijevića Piksle u Leskovcu, poznatije kao Gradska kuća, u toku su radovi na uređenju krovne konstrukcije. Radovi podrazumevaju kompletnu sanaciju krova, kao i postojećih dimnjaka, za šta je iz gradske kase opredeljena suma od oko tri miliona 751 hiljada dinara. Radove je danas obišao gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Kako je istaknuto na konferenciji za medije, ovi radovi su od velikog značaja imajući u vidu da je poslednjih godina usled obilnih padavina dolazilo do prokišnjavanja krova, a primećena je i vlaga na zidovima, te je postojao rizik od oštećenja jedinstvenog nameštaja i predmeta koji čine postavku same kuće.

Prema rečima direktora leskovačkog muzeja Nebojše Dimitrijevića, ovo su prvi ozbiljniji radovi u poslednjih nekoliko decenija, koji se izvode na objektu starosti 150 godina.

Na fotografiji ispod možete pogledati kako je objekat izgledao pre i nakon radova.

Ovom prilikom je rečeno da se uporedo sa ovim izvode i radovi na uređenju i adaptaciji kuće narodnog heroja Koste Stamenkovića, vrednosti 2,3 miliona dinara, koji se takođe finansiraju iz budžeta Grada Leskovca.

Inače, Gradska kuća izgrađena je u drugoj polovini XIX veka i pripadala je uglednoj porodici Dimitrijević. Rešenjem Zavoda za zaštitu spomenika kulture 1948. godine Gradska kuća stavljena je pod zaštitu države.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *