Usvojen budžet Opštine Vlasotince za 2021.

Odbornička većina usvojila je, na jučerašnjoj sednici, budžet opštine Vlasotince za 2021.godinu u iznosu od  912.888.043 dinara. Predsednik skupštine Milan Jović rekao je da je ovaj budžet realno planiran i dobro izbalansiran.

“Budžet za narednu godinu sadrži veoma izražajnu socijalnu komponentu koja je u vreme krize izazvane pandemijom najznačajnija za naše građane. Razvojna komponenta se ogleda kroz ulaganje u infrastrukturu koje je u narednoj godini planirano u nešto manjem obimu nego što je to bilo ranijih godina. Razlog je, između ostalog i to što je ovim budžetom planirano izdvajanje za pomoć našim komunalnim preduzećima – rekao je Jović.

Šef Odseka za budžet i finansije Saša Mihajlović rekao je da će za zdravstvo i ove godine biti izdvojeno blizu 30 miliona dinara, nešto više od 6% budžeta namenjeno je socijalnoj zaštiti, sredstva namenjena subvencijama u poljoprivredi skoro su duplirana, od pet na 8 miliona dinara. Za infrastrukturne projekte i održavanje u 2021. namenjen je 81 milion, za „Vodovod“ 75 miliona i „Komunalac“ 39,4 miliona. Na dvema poslednjim stavkama najviše se zadržao zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić.

-Zbog smanjenja naplate prihoda u vreme krize, planirano je da se uveća osnivački kapital „Komunalca“ za 10 miliona dinara u toku naredne godine kako bi mogli da isplate zaostale obaveze dobavljačima. Planirano je za sve veće seoske zajednice i za grad novih 150 kontejnera i da JKP Komunalac krene sa iznošenjem smeća u tim većim seoskim mesnim zajednicama. Opština će preuzeti obavezu plaćanja iznošenja tih kontejnera u narednoj godini u iznosu od osam miliona. Što se „Vodovoda“ tiče, planirano je da sledeće godine dobije ugovor o održavanju atmosferske kanalizacije, rekonstruisaće se vodovodna mreža ušest ili sedam ulica kako bi se smanjili gubici u mreži, problem sa EPS-om će biti napokon rešen. Sa 45 miliona biće sve obaveze izmirene. Ostaće dva sudska spora koja su u toku. Početkom godine planirana je nabavka 5000 vodomera , koji će se plaćati naredne tri godine. U planu su i projekti vezani za kanalizacionu mrežu u seoskim mesnim zajednicama – rekao je zamenik predsednika vlasotinačke opštine.

Kocić je izrazio nadu da budžet neće ostati na ovom iznosu i da očekuje projekte koji će se finansirati sa viših nivoa vlasti.

“Imamo spremne projekte za skoro sve namene. Očekujemo da vidimo gde će koji konkursi biti raspisani. Iz tih razloga je i budžetska rezerva povećana jer negde se traži učešće, negde plaćanje PDV-a, negde je finansiranje 50-50% – rekao je Kocić odgovarajući , između ostalog i na pitanje opozicije zašto su povećana sredstva u budžetskoj rezervi.

Na konstataciju odbornika grupe građana „Dr Spasić“ Dragana Jovića da u budžetu nema kapitalnih investicija, Kocić je naveo po stavkama šta je planirano da se uradi. Nakon toga izneo je i svoj stav:

“Nakon svih kapitalnih projekata realizovanih prethodnih godina, ove godine možemo i da ne radimo ništa i nećemo izgubiti podršku građana – rekao je zamenik predsednika opštine Vladimir Kocić.

Na pitanje odbornika Dragana Spasića zašto među zaposlenima u Domu zdravlja nema onih koji su zaposleni po naredbi ministra zdravlja iz marta ove godine, direktor ove ustanove Milena Stanković Mitrović rekla je da je spisak poslat, da su radnici zaposleni na određeno i da im se ugovori produžavaju dok vlada finansira.

“Svi su spiskovi poslati i očekuje se da komisija za kadrove promeni planove i da ovi radnici mogu da se ugovore sa RFZO – rekla je Mitrović.

Pre odluke o budžetu za narednu godinu, odbornici su usvojili rebalans ovogodišnjeg budžeta u iznosu od 1,9 miliona dinara. Na početku sendice, odbornici su, minutom ćutanja, odali poštu svim sugrađanima stradalim od posledica bolesti Kovid 19 u ovoj godini.

Zbog obimnosti dnevnog reda, predsednik Skupštine opštine Milan Jović prekinuo je sednicu nakon usvajanja odluke o budžetu i nastavak zakazao za utorak 22.decembrar sa početkom u 16 sati.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *