Veliki kašalj potvrđen kod još sedam osoba na području JO, među obolelima uglavnom deca školskog uzrasta

U periodu od 15. do 31. januara na području Jablaničkog okruga veliki kašalj potvrđen je kod sedam osoba, od 12 uzorkovanih rezultata, pokazuju podaci Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

Među obolelima je šestoro dece uzrasta od 10 do 19 godina, od kojih pet sa područja Leskovca  i jedno sa prebivalištem u Lebanu, kao i žena starosti šezdeset tri godine. Sva deca su uredno vakcinisana, dok podaci o vakcinalnom statusu starije osobe nisu poznati.

U petak je uzeto još sedam uzoraka kod osoba sa simptomima koji upućuju na veliki kašalj, a rezultati testiranja će biti poznati tokom sutrašnjeg dana.

Prema rečima Zorane Kulić, epidemiologa Zavoda za javno zdravlje Leskovac, uobičajeni simptomi koji se javljaju kod velikog kašlja ili pertusisa su povišena telesna temperatura, kijanje, curenje iz nosa, kao i kašalj koji traje duže od petnaest dana, izražen naročito tokom noći.

S obzirom na to da je uzročnik bakterija, terapija podrazumeva uzimanje antibiotika, koje određuje lekar. Naša sagovornica ističe značaj vakcinacije, koja štiti pre svega od težih oblika bolesti i smrtnog ishoda, uz napomenu da je važno da mališani imaju izabranog pedijatra, koji će pratiti vakcinalni status deteta.

Inače, na teritoriji Srbije u periodu od 1. januara ove godine zaključno sa jučerašnjim danom prijavljeno je više od 250 slučajeva velikog kašlja, kao i jedan smrtni ishod kod nevakcinisanog deteta mlađeg od tri meseca, saopštilo je Ministarstvo zdravlja i pozvalo sve građane da budu odgovorni prema svojoj deci i poštuju predviđeni kalendar imunizacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *