Voćari sadili višnju, otkupljivači ih nisu isplatili

visnje 2

Leskovac – Za voćare Jablaničkog okruga, kada je reč o prinosima i kvalitetu roda, 2013. godina bila je relativno povoljna, a promeljivi vremenski uslovi još jednom su potvrdili značaj sistema za navodnjavanje na poljoprivrednim površinama.

Inače, tokom prošle godine veliko interesovanje poljoprivrednici su pokazali za podizanje zasada oblačinske višnje.

„Pored vremenskih prilika jedan od problema sa kojim su se prošle godina suočili, pre svega, proizvođači višnje je nemogućnost naplate svojih potraživanja od otkupljivača. Oni kažu da otkupljivački njihovih proizvoda nemaju razumevanja i da novac koji bi trebalo njima  da isplate koriste u druge svrhe“ kaže Nebojša Stefanović, savetodavac PSSS Leskovac.

Program danske vlade „Fruits and Berries“, koji je podrazumevao finansiranje podizanja novih zasada i nabavku poljoprivredne mehanizacije i opreme, pokazao se kao jedna od značajnijih subvencija u oblasti voćarstva tokom prošle godine. Važan segment agrarne politike u 2014. godini trebalo bi da bude set novih uredbi.

Buduća voćarska proizvodnja, prema rečima poljoprivrednih stručnjaka, trebalo bi da  se temelji na znanju i ekološkoj ispravnosti proizvoda koja pre svega podrazumeva minimalnu upotrebu pesticida.