Voda iz Barja bezbedna za piće

barje1

Zaposleni u Javno- komunalnom preduzeću „Vodovod“ počeli su akciju čišćenja jezera Barje od smeća koje je donela reka Veternica i bujični potoci.

Na obalama jezera Barje iz kojeg se Leskovčani snabdevaju pijaćom vodom nakon padavina ostale su velike količine plastičnih flaša i drugog otpada koji je sa vodom došao u jezero.

„Akcija će biti nastavljena i narednih dana  sve dok smeće ne bude upotpunosti uklonjeno“, rekao je Zoran Stojanović, direktor Javno-komunalnog preduzeća „Vodovod“.

barje 2

Od 20. aprila do 25. maja u fabrici za preradu vode „Gorina“  proizvodnja se obavljala pod posebnim režimom zbog izuzetne zamućenosti jezera do koje je došlo usled obilnih padavina.

Osim toga slivno područje od 320 kilometara uticalo je na pojavu mulja koji je sa sobom nosio organske i neorganske materije, a samim tim opteretio proces prerade.

„Uzorkovanje vode u jednomesečnom periodu vršeno je konstantno 24 časa dnevno, a kontrole su pokazale da je kvalitet vode daleko bolji od minimuma koji je propisan uredbom“, istakao je Budimir Stojiljković, pomoćnik direktora JKP „Vodovod“.

Prema rečima Stojiljkovića voda koja je  iz jezera od 20. aprila do 25. maja stizala u fabriku u Gorini bila je dve i po hiljade puta mutnija od vode koju su građani Leskovca nakon prerade pili.