Zahvaljujući leskovačkim lekarima pacijent iz Krakova dobio novu bešiku

Zahvaljujući stručnosti medicinskog osoblja Službe urologije Opšte bolnice Leskovac predvođenog primarijusom doktorom Milanom Petrovićem, specijalistom urologije,  sedamdesetpetogodišnji Irneuš Rogal iz okoline Krakova, koji je bolovao od tumora mokraćne bešike, potpuno je izlečen i sada se vraća uobičajenom načinu života. Njemu je najpre izvađena, a potom ugrađena nova bešika, napravljena od debelog creva. Dve nedelje nakon operacije, koja je uspešno izvedena, ovaj pacijent danas je otišao u Poljsku.

Irneušu Rogalu je ove godine u Poljskoj dijagnostikovan karcinom bešike, koji je potom uklonjen laserskom metodom. Međutim, do komplikacija je došlo ubrzo nakon te intervencije, kada je utvrđeno da je tumor zahvatio zid bešike. Nakon što je odbio predlog lekara u Poljskoj da posle vađenja bešike funkcioniše pomoću urinarne stome, na preporuku prijatelja iz Niša, Irneuš je došao u leskovačku Opštu bolnicu.

Sama intervencija, koju je doktor Milan Petrović izveo uz asistenciju Slavoljuba Mladenovića, načelnika Službe urologije,  trajala je tri sata, a pacijent kaže da se sada odlično oseća i da nema nikakve tegobe.

Reč je o jednoj od složenijih intervencija iz oblasti urologije, koja se izvodi samo u pojedinim kliničkim centrima.

Operacija pod nazivom sigma rectum pauč primenjuje se kod  pacijenata koji boluju od tumora mokraćne bešike, a kod kojih još uvek nije došlo do metastaza. Do sada je u leskovačkoj Opštoj bolnici urađeno desetak ovakvih operacija, a tehniku za njeno izvođenje lekari leskovačke Opšte bolnice savladali su zahvaljujući akademiiku Jovanu Hadži Đokiću.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *