Završen projekat “Podsticanje zapošljavanje mladih”

Završna konferencija projekta  „Podsticanje zapošljavanja mladih“, koji implementira Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ  u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta Republike Srbije, održana je juče u Palati Srbije, navedeno je u saopštenju za javnost kabineta gradonačelnika Leskovca.

Ispred lokalne samouprave Leskovca ovom događaju prisustvovala je Jasmina Ranđelović, zamenica gradonačelnik, a svoje pozitivno iskustvo preneo je Dušan Milojković, poljoprivredni proizvođač iz Leskovca. On je istakao da je zahvaljući ovom projektu proširio svoje proizvodne kapacitete, što mu je omogućilo i da ostane na selu.

Na jučerašnjoj konferenciji pod nazivom „Iskustva i ključni koraci podrške mladima za život i rad na selu“ istaknute su realizovane aktivnosti, u okviru kojih je više od 500 mladih, koji se bave poljoprivredom, dobilo priliku da pokrene ili proširi svoje poslovanje. Prisutne su,između ostalih pozdravili i  Tomas Šib, ambasador Savezne Republike Nemačke u Srbiji, Vanja Udovičić, ministar omladine i sporta.

Podsetimo, putem GIZ-a u Leskovcu je od 2015. do 2019. realizovan projekat „Podsticanje zapošljavanja mladih”  u ukupnoj vrednosti od deset miliona evra. Grad Leskovac je partner na projektu za realizaciju u celom Jablaničkom okrugu, kao administrativni i logistički centar okruga. Kroz projekat je podržana jedna zemljoradnička zadruga, dva pčelarska udruženja iz Leskovca, i novoformirano udruženje mladih pčelara APIS iz Medveđe. Takođe opremljena je radionica za zavarivače u Tehničkoj školi Rade Metalac, a ukupan broj podržanih mladih kroz  dobijanje opremu i razne obuke za grad Leskovac je 506. Takođe, kroz projekat 269 mladih ljudi je prošlo stručne obuke u komaniji FALKE, navedeno je u saopštenju za javnost kabineta gradonačelnika Leskovca.