Budućnost u organskoj proizvodnji hrane

03komora

Leskovac –  U Regionalnoj privrednoj komori u Leskovcu održano je predavanje o Organskoj proizvodnji u povrtarstvu.

Od 270 hiljada hektara obradive površine na teritoriji Jablaničkog okruga – 12 hiljada  je pod organskom proizvodnjom od kojih 500 u zaštićenom prostoru.U Jablaničkom i Pčinjskom okrugu 22 – oje poljoprivrednih proizvođača bavi se ovom vrstom proizvodnje.

O značaju i razvoju organske proizvodnje govorio je profesor Ivica Stančić; o Korišćenju biljnih ostataka za proizvodnju biogasa profesor Nikola Stolić, a o Organskoj proizvodnji u povrtarstvu profesor Saša Petrović, svi sa Više poljoprivredne škole u Prokuplju.

Uz blage korekcije znanja poljoprivredni proizvođači ovog kraja veoma lako mogu sa konvencionalne da pređu na koncept organske poljoprivredne proizvodnje čime će naći bolji ekonomski interes, rekao je profesor Saša Petrović.

“To je u našoj zemlji relativna stvar jer se razlike u ceni kreću od 30 pa nekada i do 100 posto. Dešava se da se u pojedinim godinama, kada je produkcija organski proizvedenog povrća velika, da se te cene približe ceni povrća iz konvencionalne proizvodnje.

Mi još uvek, na žalost, nemamo klijentelu koja može adekvatno da plati organsko povrće ali u perspektivi će se to sigurno izmeniti. Za sada sve je orjentisano ka izvozu.

U Srbiji organska proizvodnja zastupljena je na par desetina hiljada hektara što je još uvek izuzetno malo, a proizvodi se uglavnom paprika, paradajz, šargarepa, kupus, karfiol…

Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je značaj ovakve vrste proizvodnje pa će tako od januara sledeće godine savetodavci Poljoprivrednih stručnih službi bite ti koji će pratiti organsku proizvodnju”, rekao je direktor Poljoprivrene savetodavne i stručne službe Leskovac, Bratislav Pešić.

Od 22 proizvođača organske hrane u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu četvorica imaju sertifikate o preradi, a dvojica o primarnoj proizvodnji organske hrane. Problemi se, prema rečima Pešića, baziraju na pribavljanju sertifikovanog sadnog materijala sa kojim će se pozabaviti stručna služba tokom naredne godine.

Skup je pozdravio predsednik Regionalne privredne komore, Goran Jović koji je ovom prilikom istakao da će se komora, u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom i Zadružnim savezom Jablaničkog i Pčinjskog okruga, i u narednom periodu baviti temama koje su krucijalne za razvoj poljoprivrede.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *