Deset porodica nedelju dana bez struje

pop micina 1

Leskovac – Deset porodica, koje žive u stambenoj zgradi u Pop Mićinoj ulici u naselju Suva Reka, od ponedeljka je bez struje.

Naime, kako se priključenje stanara ove zgrade vršilo na novu trafo stanicu, vlasnici koji su stan kupili od firme „Kontrejd“ koja je bila investitor izgradnje objekta –  priključeni su, a oni koji su svoje stanove kupili  od forme „Andrić komerc“ koja je u ovom slučaju bila suinvestitor – ostali su bez struje.

Prema rečima vlasnika stanova koji su isključeni sa elektro mreže do ponedeljka oni su koristili industrijsku struju i račune za njenu potrošnju uredno plaćali.

Problem koji je nastao u ponedeljak nikako ne mogu da prevaziđu jer im leskovačka Elektrodistribucija sem ugovora o kupovini stana i identifikacionog dokumenta zahteva i saglasnost firme „Kontrejd“.

pop micina 2

„Struju smo imali do ponedeljka kada nam je isključena. Iako je građevinska struja daleko skuplja na vreme smo izmirivali sve račune ali drugog izlaza nismo imali. Ne razumem kako je moglo da se desi da se nekim stanovima priključi struja, a nekin ne. Ja sam u osmom mesecu trudnoće, imam i malo dete i nikako ne mogu da funkcionišem jer nemamo uslove ni za ličnu higijenu kamo li za nešto više. Ne interesuje me ko sa kim ima problem, ko kome duguje – ja samo hoću svoje pravo“ kaže Emilija Zdravković

Slaviša Jović je na Sudu sa firmom „Andrić komerc“ već pet godina.

„Ispoštovao sam predugovor i isplatio stan u celosti. Ja ne mogu godinama da dobijem ugovor koji ću overiti u Sudu. Do dana današnjeg struja mi nije priključena zbog toga, a još uvek ni pravo na sudu nisam ostvario“ priča Slaviša Jović.

Predstavnik „Kontrejda“ Ivan Stojanović kaže da vlasnik „Andrić komerca“ nije ispoštovao neke odrebe ugovora,  koji su ove dve firme potpisale još 2005. godine ali ne i overile kod Suda, a  koje se odnose na ispostavljanje građevinskih situacija, okončane situacije za objekat kao ni primopredaju objekta što je dovelo do toga  da „Kontrejd“ ne može da da saglasnosat za priključenje na elektro mrežu za stanove koje je „Andrić komerc“ prodao.

pop micina 3

„Postoji obaveza suinvestitora da porez na promet treba da plati svaka ugovorna strana za svoju kvadraturu koja joj pripada. S obzirom da „Andrić komerc“ to nije ispoštovao u razgovoru sa njegovim kupcima upozoravao sam ih da obezbede svu valjanu dokumentaciju kako ne bi imali problem ali su se oni oglušili“ rekao je predstavnik „Kontrejda“ Ivan Stojanović.

„G- din Ivan Stojanović obećao je stanarima da će objekat biti kompletno završen ako uplate 40 – 50 hiljada dinara na ime priključka na elekreo mrežu. I svi stanari su to učinili. Međutim, u jednom momentu pojavljuje se problem da „Kontrejd“ nema para da plati PDV koji se projektovao na to da se od mojih kupaca stana tri da uplate po 10 – 15 posto na ime PDV kako bi i mogli da budu priključeni na elektromrežu“ kaže Zoran Andrić.

Zoran Andrić je u razgovoru sa novinarom naše televizije rekao da je priključak spornih stanova dogovoren sa direktorom leskovačke Elektrodistribucije i da stanari mogu prvih dana naredne nedelje da očekuju rešenja problema u koji su se našli.