Episkop niški Jovan: Danas je teško biti čovek

glava 1

Leskovac – Povodom gradske slave, Svete trojice, u leskovačkoj Sabornoj crkvi održana je sveta arhijerejska liturgija, odakle je kasnije krenula i svečana litija.

Liturgiju je  služio njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin Jovan sa leskovačkim sveštenstvom. 

Gradska litija krenula je od Saborne crkve ulicama centra grada, koju su pored sveštenstva Srpske pravoslavne crkve pratili gradonačelnik Goran Cvetanović  i vernici.

Episkop niški gospodin Jovan u centralnom gradskom parku osveštao je stari zapis.

 U svečanoj Sali Skupštine grada Leskovca uz prisustvo direktora Javnih i Javno komunalnih preduzeća, institucija, načelnika Gradskih uprava, odbornika Skupštine grada Leskovca i mnogobrojnih zvanica isečen je slavski kolač.

slava 2

U obraćanju prisutnima episkop niški gospodin Jovan rekao je, između ostalog, da svako od nas ima po neki dar Duha Svetoga i da ne postoji čovek koji ima sve darove.

„Mudrost je prepoznati dar kolege, prijatelja i u toj uzajamnosti darova – mudrost onoga ko rukovodi bilo da je patrijarh, vladika, gradonačelnik ili rukovodilac institucije – meri se time koliko ume da prepozna darove i uputi ih jedne na druge“ rekao je Njegovo Preosveštenstvo episkop niški g – din Jovan.

Čestitajući sugrađanima praznik gradonačelnik Cvetanović podsetio je na hrišćansku dogmu Svetog Trojstva i da je slava jedna od najvažnijih svetinja našeg naroda.

slava 3

Episkop niški gospodin Jovan posetio je, u pratnji gradonačelnika Cvetanovića, hram Svetog Simeona Mirotočivog u naselju Dubočica i upoznao se sa dinamikom izvođenja radova na izgradnji crkve.

Limeni radovi na krovu crkve su završeni, a za 90 dana trebali bi da kompletno budu gotovi svi poslovi za koje je iz gradskog budžeta izdvojeno 5.8 miliona dinara.

Ovo je bila i prilika da episkop niški osveštao zgradu Narodnog pozorišta u Leskovcu.