GENOCID: Prskanjem voćnjaka ubijeno na hiljade pčela!

Uginule-pčele-zbog-dejstva-pesticida

Leskovac – Pčelari sva tri udruženje Grada Leskovca: Beli bagrem, Dubočica i Leskovac protestvovali su ispred zgrade Jablaničkog upravnog odbora zahtevajući od relevantnih republičkih inspekcijskih organa da rigoroznije kontrolišu i po potrebi kažnjavaju nepropisnu upotrebu pesticida koja dovodi do izumiranja pčela. 

Povod za to bio je veliki pomor pčelinjih društava u zapadnom delu gradske teritorije u poslednjih desetak dana nakon   zaprašivanja voćnjaka u punom cvetu biljaka u atarima sela: Igrište, Slavujevce i Drvodelja i naselja u bojničkoj i lebanskoj opštini. Pčelarima je uginulo od 40 do 60 posto pčela.

Od države ne tražimo nikakvu materijalnu pomoć već da se Zakon o zaštiti bilja poštuje, jedinstveni su u pčelari svom stavu.

Prijave protiv nesavesnih voćara su podnete, a inspekcija je izvršila kontrolu.

 Kako su uginule i pčele izletnice ove godine neće moći da se obavi bagremova paša.

Šteta je nemerljiva, prvenstveno za pčelare, a potom i za državu jer ona više prihoduje od izvoza meda nego od izvoza junećeg i svinjskog mesa.

U Velikom Vojilovcu stradalo je više od polovine pčela iz 400 košnica Svetislava Zdravkovića, a prepolovnjene su i pčelinje zajednice  Dušana Stanića iz Šišinca i Srđana Pešića iz Leskovca koji je u  Igrištu izgubio oko 100 košnica.

“ Jedan pčelinjak manje je stradao u Palikući, a u Kukulovcu je stradalo oko 80 pčelinjih zajednica, sve pčele izletnice i primačice tako da, iako smo sve odlično pripremili za bagremovu pašu, pitanje je da li će pčele da se reprodukuju “ kaže Dušan Stanić, pčelar iz Šišinca.

“ Ovo je zločinJa sam uložio prigovor na prvo trovanje, inspektorka nije mogla odmah da izađe, nakon drugog uloženog prigovora izašla je nakon dva dana” kazao nam je Srđan Pešić, pčelar iz Leskovca.

Jedini zahtev koji pčelari imaju je da se poštuje Zakon o zaštiti bilja i da inspekcija na vreme reaguje kako bi bili kažnjeni oni koji krše zabranu prskanja voća u cvetu.

Prema rečima pčelara inspekcija kasno izlazi na teren, u međuvremenu padne kiša ili uginule pčele pocrne i pokvare se tako da nema smisla tada vršiti uzorkovanje.

“U veterinarskoj inspekciji su im obećali da će se to u narednom periodu promeniti” kazao je Bratislav Milenković koji se pčelarstvom bavi 35 godina.

Međutim, umesto da postoji tesna saradnja između voćara i pčelara situacija, kao što je masovni pomor pčela, dovodi do zaoštravanja odnosa.

Okupljeni pčelari tvrde da znaju one koji su van zakonskih propisa tretirali svoje voće, a poseduju i fotografije kojima mogu to i da dokažu.