Grad Leskovac i Opština Medveđa unapređuju sistem upravljanja ljudskim resursima

Grad Leskovac i Opština Medveđa nalaze se među 50 lokalnih samouprava u kojima se unapređuje sistem upravljanja ljudskim resursima. Ovaj jednogodišnji proces, deo je programa Evropske unije i Saveta Evrope „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi – faza 2“ koji će trajati do kraja 2021. godine i čiji je cilj stvaranje modernog službeničkog sistema u skladu sa evropskim standardima i principima dobrog upravljanja.

Opštine i gradovi koji su uključene u ovaj program dobile su tzv. „pakete podrške“ – posebno razvijene instrumente, što znači da će one do kraja 2020. godine, imati podršku eksperata Saveta Evrope uz čiju pomoć će menjati sistem upravljanja ljudskim resursima.  Ovaj proces podrazumeva niz aktivnosti, koje će doprineti poboljšanju kvaliteta rada i voditi ka tome da uprava postane dobar servis građanima i privredi.

Za sada, u početnoj fazi primene „paketa podrške“, urađena je procena učinka u oblasti upravljanja ljudskim resursima u svim lokalnim samoupravama i razvijeni su operativni planovi za unapređenje sledećih oblasti: organizacija i planiranje ljudskih resursa, popunjavanje radnih mesta, stručno usavršavanje i osposobljavanje zaposlenih, ocenjivanje zaposlenih, disciplinska odgovornost i žalbeni postupak i komunikacija, etika, vrednosti i kultura organizacije.

Osim realizacije „paketa podrške“ ove lokalne samouprave će moći da učestvuju i na posebnom pozivu za dodelu finansijskih sredstava do 30.000 evra  za sprovođenje organizacionih promena i unapređenja u lokalnim administracijama.

Program „Upravljanje ljudskim resursima u lokalnim samoupravama – faza 2“, vredan 4 miliona evra zajednički finansiraju Evropska unija i Savet Evrope, a sprovodi Savet Evrope u saradnji sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Stalne konferencije gradova i opština.

Nakon prve faze programa koja je sprovedena od 2016. do 2018. u okviru koje je kroz različite obuke prošlo više od 1500 učesnika, a 20 lokalnih samouprava uspešno sarađivalo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *