Grdeličani opet protestovali zbog izgradnje hidroelektrane

grdelica

Grdelica – Istrajaćemo u svojoj borbi za očuvanje vodozahvata i ekosistema iznad vodozahvata na Rupskoj reci poručeno je sa današnjeg skupa u Grdelici održanog u organizaciji Udruženja građana Rupska reka koje se protivi izgradnji minihidroelektrana na ovom području.

Pošto postoje sumnje šta se trenutno dešava na lokaciji Porečani gde se gradi minihidroelktrana okupili smo se u nameri da nam se zvanično objasni da li postoji opsanost po vodozahvat gredeličkog vodovoda ali niko od pozvanih nije našao za shodno da dođe i obrati se ovom skupu počev od načelnika okruga, preko gradonačelnika Leskovca i predsednika opštine Vlasotince, pa do načelnika nadležnih gradskih uprava i inspekcijskih službi rečeno je ovom prilikom.

Građane je posebno iritiralo to što se niko od predsednika Mesnih zajednica čije se stanovništvo snabdeva vodom iz grdeličkog vodovoda nije pojavio u velikoj Sali Doma kulture u Gredlici.

Kako je istaknuto podršku ovom skupu dali su predsednik gradske Skupštine Živojin Stefanović i predsednik vlasotinačke opštine Zoran Todorović ali su izvinili što zbog obaveza nisu mogli da dođu.

” Kako smo sada i zvanično registrovano udruženje službeno ćemo tražiti od nadležnih da nam dostave kompletnu papirologiju ali i informacije šta se preduzima na polju kontrole izgradnje minihidroelktrane i da li se poštuju zakonski propisi” rekao je predsednik UG Rupska reka, Srđan Jović.

Preko 15 hiljada stanvnika sa područja Grdelice ali i sela u vlasotinčakoj opštini snabdeva se vodom iz Rupske reke.

Kako nam je rečeno niko nema prave informacije kakva je trenutno situacija na ovom vodotoku, a građane je posebno uznemirila vest od pre nekoliko dana kada je iznad vodzahvata došlo do prebijanja jednog stanovnika sela Jastrebac na vlasotinačkoj strani koji je završio u Urgentnom centru.

Zbog toga se ljudi ustručavaju da krenu uz Rupsku reku i sami se uvere da li joj preti opasnost od zagađivanja.