Institut Batut: „U Srbiji rizik od korona virusa umeren“

S obzirom na intenzivno širenje infekcije u više zemalja, na  javljanje  obolelih kod kojih nije moguće utvrditi načine zaražavanja,  kao i na mogućnost da su prenosioci virusa osobe bez simptoma ili sa blagim kliničkim oblikom bolesti, raste rizik od širenja infekcije uzrokovane novim korona virusom.

Kada je reč o  Republici Srbiji, rizik se može oceniti kao umeren, navodi se na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije „Doktor Milan Jovanović Batut“ .

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i nadležnim zdravstvenim ustanovama prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim korona virusom u svetu, i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije izdavaće obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.

Građanima se savetuje da odlože planirana putovanja u područja u kojima se registruje intenzivan prenos virusa zbog mogućeg rizika od zaražavanja. Ukoliko to nisu u mogućnosti, preporučuje se pridržavanje mera, poput izbegavanje kontakta sa licima koja imaju znake infekcije organa za disanje, izbegavanje masovnih okupljanja i boravka u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba, nošenje maski, pojačana higijena ruku i drugo.

Građanima Republike Srbije i drugim putnicima koji dolaze iz Kine i drugih područja u kojima su mogli biti izloženi infekciji preporučuje se da se drže uputstva koja su sadržana u Zdravstvenom upozorenju.

Na osnovu do sada raspoloživih informacija o bolesti, Svetska zdravstvena organizacija ne savetuje bilo kakva ograničenja za putnike u međunarodnom saobraćaju.

Na sajtu Instituta Batut navode i da se putnici koji dolaze iz područja intenzivne transmisije virusa, ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom telesnom temperaturom, jave na broj 064 8945 235 koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

Područjem intenzivnog prenosa virusa  smatraju se države ili njihovi delovi u kojima se registruju u većem broju slučajevi za koje nije moguće utvrditi lanac transmisije, a to su za sada: Kina, Koreja, Singapur, Japan, Iran, Italija,  kruzer “Diamon Princess”.

Inače do 23. februara  u svetu je prijavljeno ukupno 78 833 obolela, uključujući 2 463 sa smrtnim ishodom. U Evropi je registrovano 180 potvrđenih slučajeva i to u: Italiji (132), Nemačkoj (16), Francuskoj (12), Ujedinjenom Kraljevstvu (13), Španiji (2), Rusiji (2), Finskoj (1), Švedskoj (1) i Belgiji (1).

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*

POGLEDAJ KOMENTARE