Kad počne da grmi isključite uređaje iz struje

steker

Leskovac – Zbog nepovoljnih vremenskih prilika može doći do kratkotrajnih i dugotrajnih prekida u napajanju električnom energijom. 

Iz Elektrodistribucije apeluju na građane da dok grmi i seva obavezno sami isključe osetljive elektične uređaje.

Čak i kada  nestane struja, obavezno je fizičko isključivanje elektičnih aparta i uređaja sa mrežnog napajanja, a po ponovnom dolasku struje, potrebno je upaliti prvo sijalice.

“Najbolje je da čim čujete grmljavinu isključite kompjuter, televizor I slične osetljive uređaje” ističe Nebojša Stanković, PR Elektrodistribucije Leskovac

U vreme oluja dolazilo je do pada napona ili kratkotrajnog nestanka struje u seoskim područjima. Zbog pojedinih dojava da meštani dolaze na ideju da sami isključuju struju u trafo stanicama, iz ovog preduzeća apeluju da se to nikako ne radi.

“Do sada, na sreću, nijedan takav slučaj nije zabeležen. Naše trafo stanice su zaključane I obezbeđene. Opasno je da rukuje sa njima neko ko nije radnik elektrodistribucije” kaže Stanković.

U Elektrodistribuciji kažu da su česti nestanci struje prilikom vremenskih nepogoda neminovnost. Struja se vraća i nestaje u deliću sekunde.

Jedini način da se zaštite kućni uređaji, ponavljaju iz ovog preduzeća, je da se isključe iz štekera u zidu.