Kuvari iz Hrvatske u Čukljeniku: Hrvate i Srbe spaja interes

fungo jug 2

Čukljenik – Predstavnici leskovačke Trgovinsko ugostiteljske škole sa svojim gostima iz Hrvatske i gradonačelnikom Leskovca posetili su firmu „Fungo jug“ u Čukljeniku.

Obilazak ove fabrike koja se bavi preradom šumskog voća i pečuraka, kao i proizvodnjom aronije, obavljen je u okviru „Dana prijateljstva istarske kuhinje“.

Firma Fungo jug“ postoji još od 1991. godine, kada se isključivo bavila proizvodnjom i preradom pečuraka. Danas svoje proizvode izvozi za Italijansko tržište.

fungo jug 1

U okviru posete prijatelja iz Hrvatske dogovoren je novi vid saradnje i mogućnost plasiranja proizvoda iz Čukljenika za luksuzne istarske hotele.

“U ovoj fabrici se proizvodi nešto što je nama preko potrebno u kulinarstvu. Najveći apsurd je das mo mi ove srpske proizvode uvozili iz Italije. Nama granice ne trebaju. Moramo da sarađujemo. Nema prijateljstva ili neprijateljstva – nas mora da sjedinjuje interes” rekao je Zoran Stanisavljević, predstavnik delegacije iz Hrvatske i uticajni kuvar sa Istre.

Bratislav Jovanović, direktor „Fungo-jug“-a je istakao da se ova firma poslednjih nekoliko godina sve više okreće finalizaciji proizvoda i to upravo onih koji nedostaju evropskom tržištu.

Do kraja posete biće organizovano još nekoliko radionica, a predviđeno je da gosti iz Istarske županije obiđu i znamenitosti leskovačkog kraja, dok će priliku da ugoste svoje drugove iz Leskovca imati u maju ove godine.