Leskovac na testu kao grad sa povoljnom poslovnom klimom

resertifikacija

Leskovac – Leskovačka lokalna samouprava ubrzano radi na procesu resertifikacije grada sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Leskovac je prvi put sertifikat dobio 2010. godine, ali se on pred NALED-om obnavlja na svake dve godine.

Sva dokumenta su već pripremljena i poslata NALED-u na uvid. Ipak, Leskovac će morati da sačeka odluku o resertifikaciji do kraja februara meseca.

Postati grad sa povoljnom poslovnom klimom je obiman i zahtevan posao.

„Leskovac je morao da ispuni 12 osnovnih kriterijuma kako bi uopšte ušao u izbor gradova u Srbiji koji su interesantni za ulaganje stranih investitora. Grad je morao najpre da usvoji strateški plan razvoja, otvori Kancelariju za lokalni ekonomski razvoj, jedinstveni šalter usluga, sistem usluga za dobijanje građevinskih dozvola i još desetak ozbiljnih činioca koji su bitni za dobijanje ovog statusa“ objašnjava koordinatorka procesa resertifikacije Olja Pešić.

Kontrole NALED-a će, za razliku od ranijeg perioda, biti učestalije i vršiće se jednom godišnje.

„Leskovac mora da dokaže da ne odstupa od planova i projekata koje je pokrenuo ili usvojio“ ostoče Pešićka.

Leskovac se, inače, za dobijanje ovog sertifikata javio prvi u Srbiji i izabran je 2008. godine kao pilot projekat od strane NALED-a.

Ipak, grad je ponopvo na testu i moraće da dokaže da je u potpunosti spreman za dovođenje novih investitora i otvaranje novih radnih mesta.