Pregledi grlića materice za 9.200 žena

zzjz 1

Leskovac – Načelnica Službe za zdravstvenu zaštitu žena Doma zdravlja Leskovac, doktorka Ljilja Vučković je sa današnje konferencije za novinare u leskovačkom Zavodu za javno zdravlje uputila apel svim ženama da se odazovu organizovanom skriningu raka grlića materice koji počinje tokom februara, a odnosiće se na starosnu grupu od 25 do 69 godina.

Tokom ove godine planirani su skrining pregledi kod 9 200 žena. U 2013 godini obavljeno je 9 300 skrining pregleda na rano otkrivanje grlića materice ali su to bili samoinicijativni slučajevi.

zzjz 2

Iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac poručuju da rak grlića materice predstavlja ozbiljan javnozdravstveni problem u Evropi, jer se svake godine ova bolest otkrije kod približno 60.000 žena, a skoro 30.000 žena umre.

U Srbiji godišnje oboli 1 400, a 450 umre. Ono što zabrinjava je činjenica da se bolest javlja u mlađoj životnoj dobi i predstavlja drugi najčešći rak kod žena starosti od 15  do 44 godine.

zzjz 3

Osma evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 19. do 25. januara sa ciljem podizanja nivoa znanja i informisanosti o raku grlića materice i njegovoj prevencij, a nosilac svih aktivnosti je Evropska asocijacija za rak grlića materice.

U nedelji koja je pred nama potrebno je intenzivirati aktivnosti na promociji značaja ranog otkrivanja raka grlića materice u Srbiji i mobilisati sve društvene snage za prevenciju raka grlića materice.