Leskovčani spremali roštilj u kineskoj ambasadi

kinezi 1

Beograd/Leskovac – Na poziv ambasade Narodne Republike Kine profesori i učenici leskovačke Trgovinsko ugostiteljske i vučjanske Srednje škole „Svetozar Krstić – Toza’’, kao i Visoke poslovne škole strukovnih studija – smera turizam boravili su u Beogradu, u okviru projekta „Gastronomski putevi juga Srbije i Kine“.

Prvi sekretar ambasade Narodne Republike Kine, Sun Xinquan ovom prilikom je najavio odlazak delegacije – predstavnika Leskovca u Kinu, krajem avgusta, kada će se aktivno raditi na pronalaženju partnerskih škola i koledža za gastronomiju i turizam.

kinezi 2

Cilj posete ambasadi Narodne Republike Kine je edukacija đaka i studenata, upoznavanje sa kulturom i gastronomijom ove najmnogoljudnije zemlje i razvijanje međusobne saradnje, ne samo po pitanju učenja kineskog jezika u leskovačkim školama već i na polju turizma, gastronomije i privrede.

-U Kini takođe postoji mnogo trgovinsko ugostiteljskih škola i mi, kao ambasada, potrudićemo se da spojimo naše sa školama iz Srbije, konkretno sa leskovačkom i napravimo jednu kulturnu saradnju. U Kini je turizam veoma bitan i mnogo ulažemo u njega. Vidimo da se i u Srbiji jako polaže na razvoj turizma tako da ćemo spojiti i turizam ove dve zemlje i tako napraviti zajedničku verzuju razvoja. Kineski i srpski narod su kroz istoriju dva prijateljska naroda i iskreno se nadam da će saradnja u oblasti obrazovanja i kulture biti sve bolja i bolja, rekao je prvi sekretar ambasade NR Kine u Beogradu prof. Sun Xinquan.

U kineskom restoranu “Qvan Ju De” predstavnicima kineske ambasade, studentima iz Kine koji se obrazuju u Beogradu i zvanicama prezentovani su turistički potencijali Grada Leskovca ali su učenici turističkog smera Trgovinsko ugostiteljske škole prisutne upoznali i sa potencijalima i kvalitetom ove ustanove.

kinezi 3

Ovo je bila prilika za promociju proizvoda od aronije: slatka, sveže ceđenog soka i samih plodova poljoprivrednog proizvođača Zorana Menkovića. Ono što je svakako oduševilo su leskovački brendovi: sprža, ajvar i roštilj kao i vina iz vranjske vinarije “Aleksić”.

-Ovoje odličan način da se dve nacije bolje upoznaju. Gastronomsko upoznavanje je samo jedan korak u kulturnoj saradnji i dobra prilika za podizanje odnosa na viši nivo. Malo kineza zna kakva je srpska hrana, a posebno roštilj ali je ovo dobra prilika za afirmaciju srpskih nacionalnih jela, rekao je  novinar nacionalnog radija NR Kine Jiaki Jan.

-Pored roštilja prezentovana su i dva leskovačka brenda: ajvar i sprža. Novi ukusi za prijatelje iz Kine ali bez svake sumnje – dopalo im se. Ocene predstavnika kineske ambasade su izuzetno visoke tako da postoji mogućnost da se veoma brzo saradnja proširi na privrednu jer naš kraj nudi mnogo. Na taj način razviće se i dublji međuljudski opdnosi što je veoma bitno pored onih ekonomskih, rekao je profesor kuvarstva Momčilo Conić.

Kineska kuhinja poznata je kao zdrava kuhinja, a kineski narod kao dugovečan.Tajna kineske kuhinje je kratka termička obrada povrća i mesa, koje se prži kratko i na jakoj vatri. Zasniva se na ravnoteži sastojaka i ukusa, odnosno jinga i janga. Slano i ljuto, slatko i kiselo, hrskavo i mekano – samo su neke od karakteristika ukusnih kineskih jela koja su učenici, studenti i profesori imali priliku da probaju.

Pokrovitelj ove aktivnosti bio je Grad Leskovac.