Medicinska škola ide “na doboš”!

Medicinska-skola

Leskovac – Sudski izvršitelji pokrenuli su postupak prodaje kompletne pokretne i nepokretne imovine leskovačke Medicinske škole zbog dugova prema izvođačima radova na saniranju posledica požara još od pre 8 godina.

Postupak je, nakon više godina odlaganja, definitivno pokrenut, pa ostaje jedino dilema da li će grad ostati bez ove škole ili škola bez svoje zgrade.

Sudski izvršitelji su 29. aprila za jednog od 4 izvođača radova odredili sprovođenje izvršenja prodaje imovine škole na osnovu dugovanja, tačnije radi se o Mladenović Vojislavu „SZGR“ iz Leskovca na čije ime Medicinska škola treba da isplati nešto više od 6 miliona dinara ili oko 52.000 evra.

U postupku su predmeti za još 3 izvođača radova, a ukupna suma koju im ova obrazovna ustanova duguje je procenjena na oko 300.000 evra, nezvanično saznaje Televizija Leskovac.

Direktorka škole Marija Savić danas nije želela da daje izjave za medije, uz obrazloženje da je „ceo dan prezauzeta sastancima“.

Inače, prema nepotvrđenim informacijama, Medicinska škola je od danas, kao i par godina ranije zbog ovog dugovanja, u blokadi.

Renoviranjem škole nakon požara koji je 2005. godine zahvatio ovu školu, bavili su se skoro svi srpski mediji, a i 2010. godine je upozoravano da postoji mogućnost da škola ode „na doboš“.

2011. godine je leskovačko preduzeće „Novogradnja“ najavilo plenidbu po sudskom rešenju za dug od 84 miliona dinara koji je trebalo da namiri Ministarstvo prosvete. Plenidba je tada obustavljena jer se lokalna samouprava godinu dana kasnije nagodila sa ovim izvođačem radova. Ipak, ostali izvođači nisu odustali od tužbi i nastavili su svoje sporove.


Ministarstvo se ograđuje, Grad ćuti

Ministarstvo prosvete se u ovom trenutku ograđuje od čitavog slučaja, uz konstantaciju da Medicinska škola ima svoju imovinu koju može da proda i namiri poverioce, a lokalna samouprava, iako upoznata sa ovom situacijom, još uvek se nije oglasila po ovom pitanju.

Južne vesti saznaju da je jedna od mogućnosti da se, nakon naplate dugovanja, zgrada škole izdaje Gradu kako bi učenici imali gde da pohađaju