Žandarmerija na Pašinoj česmi: Ne daju nam da slobodno radimo!

zandarmerija

Leskovac – Ovlašćenja policije i žandarmerije su kvalitetno definisana, ali je problem u slobodi njihove primene zaključak je  dvodnevnog skupa sindikata pripadnika žandarmerije, koji se održava na Pašinoj česmi.

Na njemu se razgovaralo o borbi protiv globalnog terorizma i organizovanog kriminala i njihovom uticaju na predstojeće reforme MUP Srbije i službi bezbednosti, s osvrtom na žandarmeriju.

Predsednik Sindikata žandarmerije Dejan Milutinović smatra da u toj reformi ne treba menjati ono što se pokazalo kao ispravno, već nedostatke radi boljeg funkcionisanja bezebednosnog sistema.

“Policijski službenici često se boje da primenjuju svoja zakonska ovlašćenja zbog raznoraznih odmazda, ali i medijskih i političkih prozivki. Toga ne bi više smelo da ima u bezebednsonom sistemu. Bezbednost je profesija koja je samo to, nepolitizovana i bez nepotizma”, naglašava Milutinović.

Sindikalci zameraju i prevremena penzionisanja kadrova koji su učesnici svih ratova, i traže interne konkurse ali i da se prilikom kadriranja cene rad i kavlitet.

“Tražimo i veću ozbiljnost državnog tužioca kada već primeni policija svoja zakonska ovlašćenja prema huliginama i prema šumokradicima”, ističe predsednik Sinidkata Žandarmerije.