Ministar Verbić: Očekujem da, mi odrasli, pokažemo koliko smo zreli

orbovic 2

Leskovac – “Sve je spremno za polaganje male mature i očekujem da ovoga puta pokažemo koliko smo, mi odrasli, zreli i da smo u stanju da sprovedemo ovaj ispit kako treba” rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Srđan Verbić nakon današnjeg sastanka u Leskovcu sa direktorima osnovnih škola Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Sastanak je bio zatvorenog tipa, a direktori osnovnih škola imali su priliku, kako je nakon sastanka rečeno novinarima, da iskažu svoje viđenje sprovođenja završnog ispita u prethodnim godinama ali i kako bi završni ispit za učenike osmih razreda mogao da se unapredi.

“Mislim da je zajednički utisa da želimo da završni ispit postane jedan normalan sastavni deo školovanja, a to će se najbolje videti onog trenutka kada nam više ne budu bile potrebne  policijske marice da razvoze testove već kada svako bude radio svoj posao kako bi inače trebao da radi” rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić.

orbovic 1

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je, pre sastanka ministra prosvete Srđana Verbića sa direktorima osnovnih škola, u kratkom osvrtu upoznao prisutne sa aktivnostima i naporima koje je grad uložio kako bi učenicima stvorio zavidne  uslove za što bolje funkcionisanje obrazovnih ustanova.

Načelnik Školsake uprave Leskovac Tomislav Simonović nešto više je rekao o broju đaka i obrazovnih ustanova na području Jablaničkog i Pčinjskog okruga, problemima sa kojima su, po pitanju investicionih ulaganja, škole suočene ali i po pitanju smanjenja broja učenika koje uslovljava promenu upisne politike i pojavu tehnoloških viškova. 

Načelnik Simonović je konstantovao da su sve pripreme vezane za polaganje završnog ispita za učenike završnih razreda osmogodišnjih škola uspešno sprovedene.

Iako je novinarima, od strane PR službe ministarstva prosvete i šefa kabineta samog ministra Verbića, bilo uskraćeno da postave pitanja na teme koje nisu bile vezane za polaganje male mature Srđan Verbić je ipak, komentarišući dešavanja poslednjih dana oko doktorske disertacije ministra Nebojše Stefanovića rekao da ovo ministarstvo nije adresa za ispitivanje bilo kog pojedinačnog slučaja već da ono, ukoliko postoji potreba, sistemski treba da rešava sve probleme pa čak i ovakve vrste.

“U ovom trenutku sve se dašava u medijima i medijskoj sferi. Naravno da znamo za različite probleme i lista je mnogo veća nego što mediji znaju samo je pitanje koji mehanizam rešavanja želimo da sprovodimo. Da li želimo da se uvak i svi žale Ministarstvu prosvete očekujući da ono ima čarobni štapić sve te probleme da reši? Što onda imamo obrazovni system” kazao je Verbić.

Inače, malu maturu učenici će polagati 16, 17. i 18. juna, a za oko 800 učenika sa područja koja su bila ugrožena poplavama polaganje je omogućeno u avgustovskom roku.