“Nasilno” skidanje – nema metadona za terapiju

zavisnici od narkotika blur

Leskovac – Dvadesetak pacijenata na metadonu protestvovalo je ispred Zdravstvene stanice brpoj 3 u Leskovcu zbog smanjenja terapijske doze za preko 20 mililitara za nedelju dana.

Ovo, kako oni tvrde „nasilno“ skidanje sa metadona usledilo je zbog nedostatka ovog leka.

Bivši zavisnici koji su na metadonu kažu da je odnos prema njima nedopustiv jer im se terapija na dva do tri dana smanjuje za po 10 mililitara što se kosi sa medicinskim pravilom da se doza može da umanjuje po 5 mililitara na dve do tri nedelje.

„Ovo je nedopustivo. Terapija nam se na dva do tri dana smanjuje za po 10 mililitara što se kosi sa medicinskim pravilom koje nalaže da se doza umanjuje po 5 mililitara na dve do tri nedelje. Pristali smo na lečenje metadonom, to je mnogima od nas promenilo život jer smo se sklonili sa ulice i sada nas opet dovode u situaciju da se „snađemo“ ukoliko usledi kriza. Da li je cilj grada i države da od nas opet naprave kriminalce“ pričaju nekadašnji zavisnici koji su želeli da ostanu anonimni.

Kako smo saznali ovi i još 40 – tak bivših zavisnika bili su deo Programa smanjenje štete koji finansira Ministarstvo zdravlja preko donacija Globalnog fonda za sprečavanje HIV-a, malarije i tuberkuloze.

Program se sprovodio u Opštoj bolnici leskovac do 2012. godine kada je preusmeren na leskovački Dom zdravlja odnosno njegovu primarnu zaštitu. Međutim, 30. juna ovaj projekat je završen i zalihe metadona su na izmaku.

“Ostalo je vrlo mala količina metadona, ispod litre, koja treba da bude raspodeljena smanjivanjem na sve pacijente, a njih je 65 – oro. Smatram da će direktor Doma zdravlja uspeti da, u dogovoru sa direktorom Apoteke Leskovac, nabavi metadon kako zdravstveno stanje pacijenata ne bi bilo ugroženo. Njima se doza smanjuje za po 10 pa i više mililitara što može da izazove ozbiljne konsekvence, ne samo u delu pogoršanja njihovo priho emotivnog stanja već i zbog stvaranja socioekonomske štete. Oni bi, u potrebi da zadovolje apstinencijalnu krizu, bili su stanju da učine različite stvari pa i neka kriminalna dela” rekao je neuropsihijatar dr Goran Tojaga.

Prema rečima zamenika direktora leskovačkog Doma Zdravlja, doktora Časlava Nedeljkovića ova ustanova bila je podprimaoc Programa smanjenje štete i učestvovao u osnivanje Metadonskog centra koji je bio oročen na 30. jun tekuće godine.

Dalji rad centra nije sagledan i sistemski uvršten u usluge koje zdravstvena zaštita radi ali zbog pacijenata i prirode njihove bolesti zaostala količina metadona biće iskorišćena u terapijske svrhe do njene potrošnje, kaže Nedeljković.

“Dogovor sa načelnicom Službe psihijatrije OB Leskovac planirano je da se u narednih 20 dana, prema njihovim preporukama, smanje doze pacijentima i da se oni prevedu vremenom u neku drugu substitucionu terapiju. Zato je zaduženo Odeljenje bolesti zavisnosti leskovačke Bolnice” rekao je dr Časlav Nedeljković. 

Kako je situacija, dugoročnije gledano, neizvesna, a zdravstveno stanje nekih pod metadonskom terapijom poljuljano – pacijenti su uputili peticiju zaštitniku prava pacijenata Republike Srbije, direktorima Opšte bolnice i leskovačkog Doma zdravlja kao i gradonačeliku u kojoj traže da se njihov problem što pre reši jer, kako navode, imaju pravo na izabranu terapiju po važećim zakonima Srbije.