Velimir Ilić: Vlada će da finansira proširenje poplavljenih kanala

velja

Leskovac – Ministar  u Vladi Republike Srbije zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić obišao je danas u okolini Leskovca kritične tačke na kanalima koji se izlivaju, plave sela i poljoprivredna gazdinstva prilikom obilnih padavina.

Po njegovim rečima, Leskovac će biti proglašen za područje od opšteg interesa, a Vlada će dati saglasnost da se pokrene postupak ekproprijacija zemljišta kritičnih zona kako bi se proširili napušteni i zakrčeni kanali.

Najveći problem je na Tulovskoj reci. Upravo na ovom mestu ministar Ilić je obećao da će o trošku države biti urađena revizija projekta za proširenje kanala ove reke.

„Preventivno delovanje je obavezno kako se  poplave od pre par godina ne bi ponovo dogodile i napravile nemerljive štete ovom kraju“ rekao je Velimir Ilić.

„Tulovska reka je uzrok svih naših problema i plavi sedam sela. Što pre moramo dobiti dozvolu za eksproprijaciju kako bi proširili kanal u dužini od 2,3 kilometra“ istakao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

velja 2

S obzirom da je ovaj kraj važan deo za razvoj poljoprivrede u Srbiji, pre svega kada je reč o povrtarskoj plasteničkoj proizvodnji, Ilić je istakao da će Leskovac biti sagledan i novim kombinovanim sistemom protivgradne zaštite koji, pored raketa, podrazumeva i zasipanje gradonosnih oblaka iz aviona.

„Ovaj projekat ,koji pokreće Vlada Republike Srbije, podrazumeva i novi sistem zaštite od požara, preventivnim delovanjem , izviđanjem i praćenjem strnjišta i šuma poljoprivrednom avijacijom“ najavio je ministar.

Kako je istaknuto, novi sistem zaštite od požara u Leskovcu bi mogao da bude pokrenut još ove, a za protivgradnu zaštitu moraće da se čeka do proleća naredne godine.