NEČUVENO: Leskovčani odbili da vakcinišu svoju decu!

vakcina

Leskovac – Gradskom zavodu za Javno zdravlje do sada su se javila tri roditelja sa zahtevom  da na sopstvenu odgovornost odbiju da njihovo dete primi redovnu vakcinu.

“Ipak, strah da će vakcinacija izazvati nus-pojave i sumnja u delotvornost vakcina, kod pojedinih roditelja jači je od zakona, zbog čega oni odbijaju da vakcinišu svoje dete, na vlastitu odgovornosti” rekla je za našu Televiziju epidemiolog Zavoda za Javno zdravlje Leskovac, doktorka Jadranka Krasić.

Kako ističe, ovo je  prvi put da se dešavaju ovakve situacije, i potseća roditelje dece predškolskog i školskog uzrasta, da je vakcinisanje dece zakonska obaveza.

Razlozi zbog kojih su ovi roditelji odbili da vakcinušu svoju decu su različiti.

Najčešće je to strah od  neželjenih reakcija ali  za to nema osnova

“Međutim, zdravstveni radnici i stručna javnost mišljenja su da ovakve odluke, roditelji donose jer smatraju da je nepotrebno da vakcinišu dete protiv bolesti koja je davno iskorenjena, ali zaboravljaju da su te bolesti, uključujući i dečju paralizu, iskorenjene upravo vakcinisanjem. Takođe, veliki uticaj na mlade roditelje ima takozvani antivakinijski lobi, koji preko internete I mnogih društvenih mreža izosi neistine i instruisane laži o štetnosti vakcinisanja “, naglašava doktorka Krasić.

Vakcinacija deteta je zakonska obaveza svakpog roditelja. Protiv onih koji  odbiju da vakcinišu svoje dete preti prekršajna prijava i  visoka novčana kazna od 50.000 dinmara .