Nevena gubi licencu za “Kosili”

nevena 1

Leskovac – Srpsko tržište ostaće bez čuvenog bebi šampona „kosili“ ukoliko država ne pomogne leskovačkoj „Neveni“,da plati 600.000 evra za produženje korišćenja licence švajcarskoj firmi „Dojč Greter“.

Hemijska industrija „Nevena“ licencu za proizvodnju „Kosili“ dobila je još 1988. godine. 

Radnici kažu da niko nije znao da se licenca do današnjeg dan nije  plaćala.

“Nikada nismo videli taj ugovor. Ono što smo čuli je da je Švajcasrka tada imal ugovor sa starom Jugoslavijom da se licenca ne plaća. Oni se pozivaju na to da to nisu obnovili i sa Srbijom pa sad traže novac koji mi nemamo” objašnjava nam predsednik Samostalnog sindikata u ovoj fabrici Ivan Jugović.

nevena 2

Ovaj brend čini 80 posto proizvodnog programa leskovačke fabrike, a radnici se plaše da će gubljenjem licence ostati bez posla.

“Nevena “ brend “Kosili” izvozi za inostrano tržište i zemlje regiona, a od prodaje ovog šampona radnicima se redovno izmiruju plate i plaćaju dažbine.

“Jednom mesečno izvozimo po tri šlepera za Crnu Goru, Bosnu, od skoro i za Makedoniju. Naš “Kosili” se nalazi na rafovima u Francuskoj i Luksemburgu” navodi direktor prodaje Nenad stanković.

nevena 3

Danas je ova fabrika u restruktuiranju, a od subvencija i pomoći države kupili su nove mašine za proizvodnju ambalaže čime su zaokružili čitavu proizvodnju.

Radnici kažu da su se za pomoć obraćali Aleksandru Vučiću lično, ministarstvu privrede, kao i gradonačelniku Leskovca Goranu Cvetanoviću, ali da su njihovi vapaji za sada ostali bez odziva.

Jedino je ovoj fabrici u susret izašla Agencija za privatizaciju koja je 20. marta pismenim putem zamolila vršioca funkcije predsednika Višeg suda u Leskovcu Zoran Petrušića da se privremeno obustave prinudna izvršenja zbog dugova u kojima se “Nevena” nalazi.