Odložen štrajk lekara

dom zdravlja

Leskovac – Kako je ispunjen prvi deo zahteva i isplaćena januarska plata i putni troškovi, a u  nadi da će se drugi deo zahteva koji se odnosi na redovnu isplatu plata i putnih troškova obavljati u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za zdravstvenu delatnost štrajk članova Sindikata lekara i farmaceuta Srbije leskovačkog Doma zdravlja, koji je najavljen za sutra 7. februara, odlaže se do daljnjeg.

Predsednik Odbora ovog Sindikata lekara i farmaceuta Srbije leskovačkog Doma zdravlja dr Jovan Kostić rekao je da neće biti nikakvog izuzimanja kada je reč o solidarnom oporezivanju zarada lekara većih od 60 hiljada dinara, što je i rečeno na sastanku koji su predstavnici sindikata i strukovnih lekarskih udruženja imali sa ministrima: zdravlja i finansija jer, kako je tada rečeno Vladine mere se odnose na sve zaposlene u javnom sektoru.

-Međutim, postoji usmena informacija da ova mera treba da važi do formiranja nove Vlade koja će odmah, po konstituisanju, a najkasnije do kraja prve polovine godine, izaći sa predlogom platnih razreda čime bi se oporezivanje ukinulo. U pripremi predloga platnih razreda učestvovaće svi sindikati u strukovna udruženja u zdravstvu, rekao je predsednik Odbora Sindikata lekara i farmaceuta Srbije leskovačkog Doma zdravlja dr Jovan Kostić.

Prosečna plata specijaliste je oko 74 hiljade dinara što je za oko 20 hiljada više od lekara opšte prakse. Međutim, niko još ne može da izračuna koliki deo zarade će otići na solidarni porez jer će njime biti obuhvaćena sva primanja, uključujući naknade za dežurstvo i noćni rad.