Pešaci najviše stradaju u saobraćajkama

pesaci

Leskovac – Od početka godine na području grada Leskovca evidentirano je 27 saobraćajnih nezgoda u kojima su učesnici bili pešaci.

U ovim nezgodama jedan pešak je poginuo, 7 je zadobilo teške telesne povrede, a 19 lake, podaci su Policijske uprave Leskovac.

Pešaci su, prema rečima stručnjaka, najranjivija kategorija učesnika u saobraćaju, a statistički podaci ukazaju da su posebno ugrožene starije osobe.

„Neke od situacija koje su se pokazale kao najkritičnije kada govorimo o stradanju pešaka su – prelazak preko kolovoza van pešačkog, neoprezan izlazak na kolovoz između parkiranih automobila, ispred ili iza autobusa nakon što putnici  izađu iz njega“ kaže Boban Zdravković, portparol PU Leskovac.

Cilj pojedinih akcija koje preduzimaju policijski službenici je preventivno delovanje kako bi pešaci bili upoznati sa svojim pravima, ali i obavezama u saobraćaju, ističu u Policijskoj upravi Leskovac.

„Ukoliko se pešak kreće ili zadržava na kolovozu, ako iznenada stupi na ulicu ili ne pređe preko pešačkog prelaza, ako na pešačkom prelazu na kojem je saobraćaj regulisan svetlosnim saobraćajnim znacima ne postupa u skladu sa tim znacima novčana kazna propisana zakonom je 5 hiljada dinara. U ovim slučajevima policijski službenik će onome ko je učinio prekršaj na licu mesta izdati prekršajni nalog“ objašnjava Zdravković.

Zakonodavac je predvideo i strožiju sankciju ukoliko pešak koji nepropisno učestvuje u saobraćaju sa sobom vodi dete do 12 godina starosti.