Pijačari nezadovoljni pregovorima – sutra ponovo protest

protest pijacara23

Leskovac – Prodavci sa Zelene, Niške i Robne pijace u Leskovcu radikalizovali su protest okupljanjem ispred zgrade skupštine grada kako bi upoznali lokalnu samoupravu sa problemima sa kojima su suočeni u svom poslovanju.

Ono što ne moraju da rade lekari i advokati, od prvog februara tekuće godine, a na osnovu saopštenja Poreske uprave, moraju pijačni prodavci u Leskovcu.

„Na osnovu ovog dokumenta mi smo u u obavezi da od početka ovog meseca vodimo knjigovodstvo, a potom i uvedemo fiskalne kase, što nije slučaj u mnogim gradovima u Srbiji“, kaže predstavnica pijačnih prodavac Sonja Nikolić i dodaje da prema važećoj Uredbi Vlade Republike Srbije, koja reguliše ovu oblast, oni nisu u obavezi da uvode takve novine u svoje poslovanje.

Drugi razlog okupljanja bio je i što su ovi ljudi zabrinuti zbog najave da će na mestu sadašnje Zelene pijace biti izgrađen objekat trgovinskog lanca LIDL, a da će oni ostati na ulici.

protest pijacara 2

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović primio je veći deo okupljenih prodavaca i nakon razgovora sa njima obećao da će preduzeti sve što je u njegovoj moći da se problemi reše.

„Kada je reč o bojazni zakupaca tezgi da će izgradnja LIDL-a ugroziti njihovo poslovanje nijedna tezga na sadašnjoj Zelenoj pijaci neće biti sklonjena dok se na prostoru takozvane Kinske pijace ne završi novi pijačni prostor“, objasnio je gradonačelnik Cvetanović.

Na današnjem sastanku pored gradonačelnika Leskovca prisustvovali su i direktor Filijale Poreske uprave u Leskovcu Ivan Stanković, direktor Javnog preduzeća „Pijaca“ Zoran Milošević i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave. Pijačni prodavci su i za sutra zakazali protest, takođe, ispred zgrade Skupštine grada Leskovca.