Pol Gavret: Leskovački “Vekovnici” među najboljim stripovima u svetu za 2013. godinu

Skola stripa 4

Leskovac – Najpoznatiji i najeminentniji svetski strip teoretičar, Britanac Pol Gravet, šestu godinu za redom objavljuje izbor najboljih svetskih stripova za proteklih 12 meseci.

U tom elitnom društvu našao se i najnoviji, sedmi po redu album „Vekovnika“, strip serijala koji piše i uređuje Marko Stojanović, predavač u Leskovačkoj školi stripa „Nikola Mitrović Kokan’’ saopšteno je na današnjoj konferencija za novinare.

Album ,,Čudovišta’’ jedan je od naslova objavljenih u 2013. godini, za koje sam Gravet u svom tekstu navodi da se radi o ,,najboljim stripovima, igrafičkim novelama’’ sveta u prethodnoj godini, rekao je ovom prilikom, predavač u Leskovačkoj školi stripa „Nikola Mitrović Kokan“ Marko Stojanović. 

Skola stripa 3

Prvi album ,,Vekovnika’’ , „Rekvijem“ objavljen u Politikinom Zabavniku delo je Marka Stojanovića i Srđana Nikolića Peke, a do sada je objavljeno sedam  redovnih albuma i dva albuma podserijala „Beskrvni“.

Stripovi iz serijala Vekovnici objavljeni su, sem u Srbiji, i u Hrvatskoj, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Rumuniji i Velikoj Britaniji , i osvojili su dvadesetak nagrada u zemlji i inostranstvu.