PROTEST: Grdeličane plaši Užički scenario

grdelica 1

Grdelica – Oko 200 meštana Grdelice protestovalo je  ispred zgrade JKP Grdelica i tražilo objašnjenje zbog čega ova varošica u poslednjih nekoliko dana nije imala vodu.

Takođe oni su zahtevali hitno zaustavljanje radova izgradnje, kako tvrde, bespravne i nezakonite privatne hidrocentrale na samom vodovodnom zahvatu  ispred rezervoarima kod Kozara čija je zapremina oko 500 kubika kako bi se sprečilo  zagađivanje vode za piće.

Meštani sumnjaju da se voda zaustavlja zbog radova na dve hidroelektrane u izgradnji na Rupskoj reci iznad Grdelice.

Kako kažu, oni se boje da ne dožive sudbinu Užica.

“Uvek kada radnici grade nešto oko elektrane, voda u reci postane plava, kao morska. Tada I nestane vode za piće. Potrovaće nas! Imali smo najčistiju I najzdraviju vodu za piće u čitavoj Srbiji, a sada se plašimo na napunimo čašu sa vodom I to kada je ima. Izgradili smo sa svojih deset prstiju taj rezervoar, a sada zbog jednog tajkuna koji želi još više da se obogati treba da se selimo odavde. Neće Srbija rešiti problem sa snabdevanjem stujom ukoliko jedan bogataš iz Kumareva ovde napravi elektranu, zagadi nam vodu a nas zatrovane iseli odavde” kažu nam Grdeličani.

grdelica 2

Ovi meštani su zatražili I smenu direktora JKP Grdelica Staniše Petrovića zbog, kako tvrde, obmanjivanja građana o razlozima nestašice vode, kao I zbog nepreuzimanja nikakvih mera I neobaveštavanja nadležnih organa I inspekcijskih službi da se, kako kažu, izvode nedozvoljeni I nezakoniti radovi na samom vodozahvatu.

Meštani su apelovali na rukovodstvo ovog preduzeća da prestane sa iznenadnim uskraćivanjem vode za piće u Grdelici gde često u poslednjih nekoliko dana presuše česme a da građane o tome niko ne obavesti.

Tokom prošle nedelje Grdeličani tri dana nisu imali vodu za piće, a u JKP Grdelica tvrde da su razlozi uvek isti – zamućenje vode zbog kiše.

Direktore Petrović za vreme protesta nije izlazio iz svoje kancelarije, a sa novinarima nije želeo da razgovara.