U bolnici manjak lekara specijalista

bolnica

Leskovac – Leskovačkoj bolnici će, najviše za dve godine, nedostajati čak 41 lekar specijalista, procena je stručnih službi. Sa druge strane, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje 84 lekara iz Jablaničkog okruga čeka na posao. Ipak, nije rešenje samo zaposliti lekara jer se specijalista gradi godinama, a njegovo školovanje bolnica plaća iz sopstvenih prihoda.

Direktor Opšte bolnice Leskovac Nebojša Dimitrijević ima objektivnu bojazan jer čak 24 lekara specijalista starije dobi, preko 60 godina, i odlazi u penziju. U 2014. godini, leskovačka bolnica poslala je na specijalizaciju 14  svojih lekara, ali njihove školovanje traje 4 godine. Najkritičnija situacija je na neurologiji, odeljenju anesteziologije, pllućnih bolesti. Leskovac nema ni jednog dečjeg psihijatra, a realna potreba je njih 6-oro.

„Nedostatak specijalista je veliki problem. Trenutno možemo da funkcionišemo, ali kada starije koleghe odu u penziju, biće teško. Problemi će nastati oko organizacije dežurstava, pre svega. Lekari odsustvuju zbog velikog broja dodatnih edukacija, koriste godišnje odmore, pohađaju seminare… U svakom trenutkui je u našoj bolnici odstuno 20% lerkara“ kaže Nebojša Dimitrijević, direktor Opšte bolnice Leskovac.

bolnica direktor

Od 1.258 radnika u leskovačkoj bolnici 944 je zdravstvenih radnika. Od toga 251 lekar, od kojih je 225 specijalista.  Realna je situacija da specijalisti fale, ali je najveći paradoks  u tome što po normativima koje je propisalo Ministarstvo zdravlja, ova zdravstvena ustanova čak ima i višak lekara.

„Ljudi iz ministarstva očigledno zaboravljaju na veliku razuđenost naše opštine. U nekim selima su neophodne ambulante i zdravstveni kadar, iako u  njima živi mali broj stanovnika. Plašim se da ćemo morati da zatvorimo pojedine ambulante, a to neće biti dobro.“ sluti Dimitrijević.

Leskovačka bolnica u poslednje dve godine nije zaposlila ni jednog novog lekara.

„Povukli smo određeni bropj lekara iz Doma zdravlja koji su tamo bili višak i tako uspostavili ravnotežu i popunili rupe“ objašnjava Dimitrijević.

On se nada da će se na realne potrebe u ovoj godini gledati pozitivnije. Upravni odbor Opšte bolnice je napravio spisak od još 16 lekara za koje se nadaju da će biti odobrene specijalizacije u najskorijem mogućem periodu.