Vino se manje pije, nema se para

loza2

Leskovac – U vinogradu porodice Janjić u selu Živkovu, u organizaciji leskovačke Poljoprivredne savetodavne i stručne službe, danas je na dan Svetog Trifuna zaštitnika vinogradara obavljen tradicionalni čin orezivanja čokota vinove loze.

Osim orezivanja, koje na kraju zime predstavlja prvi značajan posao u vinogradu, čokoti su simbolično zaliveni vinom.

Na ovaj način se, prema narodnom verovanju, na dan Svetog Trifuna vraća snaga vinogradarskim zasadima koji će ubrzo ući u period vegetacije.

Vlasnik vinarije “Stari dani” Dušan Janjić kod sela Živkovo ima vinograd od 12 i po hektara na kome su zasađene sorte grožđa: šardone, sovinjon beli, crni burgundac, kaberne sovinjon i merlo.

Zasadi su stari od tri do šest godina, a prošle godine je ubrao oko 60 tona grožđa sa pet hektara u punom rodu i pet hektara sa 50 posto prinosa. On je istakao da je grožđe koje potiče sa naših prostora, po kvalitetu u samom vrhu. U vinariji Dušana Janjića proizvodi se vino sa 4 etikete: Dert, Basma, Aber i Alal.

-Mi koji smo vinogradari mi smo i vinari. Najveći kamen spoticanja u bavljenju ovim poslom trenutno nam je to što se vino manje troši, a razlog tome je nizak standard. Stariji kažu: vino se pije viljuškom, a za to treba da se ima viši standard. Sa druge strane, na tržištu je veliki broj nekvalitetnih vina koja su vrlo jeftina, kaže vinogradar i vlasnik vinarije “Stari dani” Dušan Janjić.

Čestitajući praznik vinogradarima direktor Poljoprivredne savetodavne i stručne službe u Leskovcu Bratislav Pešić poslao je i jasnu poruku poljoprivrednicima da ova služba sa resornim ministarstvom vodi računa o njima.

-Treba koristziti subvencije koje daje ministarstvo kao i ostala podsticajna sredstva jer je važno da se poljoprivreda što više razvija, rekao je Pešić.

Sveti Trifun, koji se praznuje 14. februara, smatra se zaštitnikom vinogradara i gostioničara.