Vlasotince daje bračnim parovima po 50.000 dinara za veštačku oplodnju

slavko

Vlasotince – Opština Vlasotince opredelila je u ovogodišnjem budžetu sredstva za sufinansiranje veštačke oplodnje sa 50 000 dinara po bračnom paru. U tu svrhu donet je pravilnik koji precizira kriterijume za dodelu sredstava.

Tako je potrebno da bračni par, koji se obrati za ovu vrstu pomoći, živi na teritoriji opštine Vlasotince, da su oboje državljani Srbije, da nisu na spisku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za veštačku oplodnju, kao I da dostave profakturu klinike na kojoj nameravaju da urade postupak veštačke oplodnje.

Predsednik komisije koja odlučuje po zahtevima je ginekolog dr Slavko Krstić. On apeluje na bračne parove da se u kancelariji Opštinskog veća u Vlasotincu informišu o potrebnoj dokumentaciji.

-Mi smo već dobili desetak prijava. Medicinska dokumentacija tih ljudi je u redu, ali ona pravna nije potpuna I zbog toga ne možemo da uvažimo njihove prijave. Oni sada pribavljaju papire I očekujemo da kompletiraju taj deo dokumenata- kaže dr Krstić.

On upozorava da će kontrola utrošenih sredstava biti striktna I da ukoliko par koji dobije sredstva ne donese račun da je platio postupak vantelesne oplodnje u klinici, moraće da vrati sredstva opštini.