Zapošljavanje, kao jedan od glavnih problema osoba sa invaliditetom

I pored napretka koji je ostvaren poslednjih godina u pogledu pristupačnosti javnih institucija u Leskovcu osobama sa invaliditetom, slepa i slabovida lica se još uvek suočavaju sa problemom zapošljavanja, naročito kada je reč o onima sa fakultetskim obrazovanjem, istaknuto je prilikom obeležavanja 15. oktobra, Svetskog dana belog štapa.  Članovi Okružne organizacije slepih i slabovidih u Leskovcu prošetali su danas glavnom gradskom ulicom, od Leskovačkog kulturnog centra do Železničke stanice.

Proglasom, povodom Međunarodnog dana slepih, ističe se da se još uvek u velikom broju mesta korisnici belog štapa susreću sa problemom neprilagođenog okruženja, što uključuje ne samo pristup javnim objektima, već i pristupačnu saobraćajnu infrastrukturu i nedostupne trotoare.  

Ovu priliku, članovi Okružne organizacije slepih i slabovidih iskoristili su za obilazak javnih površina u Leskovcu, koje su, u pogledu pristupačnosti, prilagođene osobama sa invaliditetom.

Zapošljavanje slepih i slabovidih osoba, a posebno visokoobrazovanih lica, jedan je od ključnih problema sa kojim se suočavaju osobe sa invaliditetom. Kreiranjem uslova za njihovo zapošljavanje ostvaruje se temeljno pravo, koje ima svaki čovek, pravo na egzistenciju.

Dan belog štapa obeležava se u znak sećanja na 15. oktobar 1964. godine, kada je američki Kongres usvojio rezoluciju, kojom se svake godine taj datum obeležava kao Međunarodni dan slepih i slabovidih osoba. Beli štap je simbol nastojanja slepih ljudi da se samostalnu kreću i dostignu što viši nivo samostalnosti u obrazovanju radu i svakodnevnom životu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *