Junska klasa vojnika položila zakletvu

unnamed (1)

LeskovaC – U kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Donjem Dinkovcu svečano je danas zakletvu položilo 148 vojnika na dobrovioljnom služenju vojnog roka i 4 profesionalna vojnika ženskog pola.

Ovo je osma generacija koja dobrovoljno služi vojni rok u Vojsci Srbije.

Čestitajući vojnicima na položenoj zakletvi u leskovačkoj kasarni “Vojvoda Petar Bojović“, načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković istakao je da vojnička zakletva u Srbiji ima dugu tradiciju i da su danas stali u red odvažnih, u vojnički stroj koji garantuje slobodu i čast Srbije i bezbednost svih njenih građana.

-Zakletva koju ste danas dali neka vas ispunjava dostojanstvom i ponosom. Tokom boravka u jedinicama Vojske Srbije uverićete se da vojnički život nije lak ali da je častan i zahteva da mu se čovek iskreno posveti ali i to da ćete savladati veliki broj veština, rekao je načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković.

General Diković je ovom prilikom podsetio da je u danima, kada je značajan deo teritorije naše zemlje bio ugrožen poplavama, vojska među prvima reagovala jer je angažovanje njenih pripadnika bilo presudno da se zaštite mnogi ljudski životi, naselja i da se spreče još teže posledice vremenske katastrofe.

– Veza naroda i vojske iskušavana je tokom burne istorije naše države i nikada nije raskidana. Čuvanje te veze bilo je i biće sveta dužnost svakog pripadnika Vojske Srbije. Zato je Srbija ponosna na svoju vojsku, na vojničku tradiciju i na sve vojnike, a posebno na one mladiće i devojke koji svojom voljom dolaze da služe vojni rok, jer na taj način doprinose boljitku Srbije. Zato je Srbija ponosna na svoju vojsku, rekao je general Diković.

Momci i devojke koji su se opredelili da dobrovoljno služe vojni rok, provešće tri meseca na obuci i dobiti sertifikat koji je osnovni uslov prilikom konkurisanja za zaposlenje u svojstvu profesionalnih vojnika.

Vojnicima je na položenoj zakletvi čestitao i  gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović koji je ovom prilikom istakao da je služenje vojsci i narodu oduvek bila najveća ljudska ali i patriotska dužnost i obaveza i da predstavlja potvrdu zrelosti i odgovornosti za sopstvenu i bezbednost budućih generacija.

Svečanosti su prisustvovali, pored roditelja, rodbine i prijatelja vojnika, načelnik štaba Komande za obuku brigadni general Stanko Vasiljević, državni sekretar Ministarstva odbrane Zoran Đorđević, predstavnici opština Jablaničkog okruga, Policijske uprave Leskovac, Srpske pravoslavne crkve, Sektora za vanredne situacije i drugi.