narodna skupstina

Leskovac – Iako je do sada Republička izborna komisija primila  20 izbornih lista, do sada je RIK proglasio 12.

Osam stranaka i koalicija građana dobilo je rok za otklanjanje nedostataka, i ukoliko RIK proglasi i tih osam lista, na zbirnom izbornom listiću biće ukupno 20 stranaka i koalicija. 

Zbirnu izbornu listu RIK će utvrditi najkasnije 5. marta, kada će biti objavljena i u „Službenom glasniku“.

Koliko je predstavnika sa teritoriji Grada Leskovca koji su se našli na stranačkim listama za narodne poslanike nismo mogli da saznamo u Gradskoj izbornoj komisiji ni Upravi za opšte poslove jer, kako nam je rečeno, oni su bili zaduženi da obave samo tehnički deo organizacije izbornog procesa.

Ujedinjeni regioni Srbije koji na prevremene parlamentarne izbore 16. marta izlaze samostalno na svojoj listi poslaničkih kandidata imaju čak osmoro Leskovčana.

Na listi„Budućnost u koju verujemo”, koja je inače prva predata Republičkoj izbornoj komisiji,  a koju čine Srpska napredna stranka, Socijal demokratska partija Srbije, Nova Srbija, Srpski pokret obnove i Pokret socijalista  nalaze se imena petoro ljudi iz Leskovca koliko ih je i na poslaničkoj listi koalicije Demokratske stranke i Nove stranke.

Imena četvoro sugrađana našlo se na listi koalicije SPS – PUPS – Jedinstvena Srbija,  koliko je i na listi Srpske radikalne stranke, koja na izbore ide sa udruženjima Obraz i Naši. Isti broj poslaničkih kandidata ima lista BORIS TADIĆ – Nova demokratska stranka – Zeleni, Liga socijaldemokrata Vojvodine  – Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma kao i Dveri, koje samostalno izlaze na izbore. Na listi Demokratske stranke Srbije nalaze se imena sedmoro kandidata sa teritorije grada Leskovca, dok na listi  LDP-a nema Leskovčana.

Lista koalicije okupljene oko SNS će biti prva na zbirnom izbornom listiću, dok će druga biti koalicija SPS-PUPS-JS.

Demokratska stranka Srbije je treća, LDP četvrti, Savez vojvođanskih Mađara peti, SRS šesta, a URS sedmi.

Pod rednim brojem osam biće lista „Sa Demokratskom strankom za demokratsku Srbiju“, deveta će biti lista „Dveri – Boško Obradović“, a deseta lista SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin.

Na zbirnoj izbornoj listi 11. mesto imaće koalicija Boris Tadić – Nova demokratska stranka – Zeleni, LSV – Nenad Čanak, Zajedno za Srbiju, VMDK, Zajedno za Vojvodinu, Demokratska levica Roma, a 12. će biti lista „Treća Srbija“.

Poslednjih nekoliko sati da predaju liste iskoristili su Crnogorska partija, Lista nacionalnih zajednica – Emir Elfić, Partija za demokratsko delovanje – Riza Haljimi, Koalicija građana, naroda i narodnosti Slovačke demokratske stranke i Rusinske demokratske stranke, Ruska stranka, lista „Dosta je bilo“ bivšeg ministra Saše Radulovića, Patriotski front – Borisava Pelevića i ‘’Nijedan od ponuđenih odgovora’’.