ds

Leskovac – Leskovac i jug Srbije će u skorijoj budućnosti zadesiti sudbina Kosova zbog loše demografkse situacije, odliva „mozgova“ i propale ekonomije, upozorile su danas leskovačke demokrate na konferenciji za novinare.

„Leskovac je izložen ekonomskoj migraciji i to najviše ljudi starosti od 20 do 30 godina koji se iseljavaju u inostranstvo ili najveće domaće centre kao što su Beograd, Niš i Novi Sad“  istakao je kandidat za narodnog poslanika ove stranke doktor Miodrag Stojković.

Po njegovim rečima, za ovakvu situaciju krivi su loša ekonomska situacija, nezaposlenost i potpuni industrijski krah.

„Samo radno mesto je nešto što čuva jednu zemlju. Ne čuvaju vas vojska i policija nego fabrike“ rekao je Stojković.

On je kazao da će do 2050. godine Leskovac doživeti sudbinu Kosova i da će u ovoj regiji živeti neki drugi ljudi.

Stojković je dao uporedni podatak, kao upozorenje, da je na Kosovu 1971. godine živelo 230.000 Srba, a danas nešto manje od 25.000.

„Ako idete tom logikom, zamisao o velikoj Albaniji i želja da se ona prostire do Niša nije nimalo nerealna. Ako nastavimo da odumiremo ovde, kroz trend negativnog nataliteta, i odlazimo trbuhom za kruhom u neke druge gradove, to će se zaista i desiti“ upozorio je on.

Kandidat za poslanika DS-a Miodrag Miladinović rekao je da lokalna vlast u poslednjih godinu i po dana nije učinila ništa da otvori nova realna radna mesta u Leskovcu i da pod hitno mora da zatraži od Vlade Republike Srbije da pomogne da se ovaj grad pretvori u regionalni industrijski centar u kome će se najpre razvijati tekstilna industrija.