Nova terapija u lečenju moždanog udara

nesa neurolog

Leksovac – Služba neurologije Opšte bolnice Leskovac od Ministarstva zdravlja dobila je dozvolu za primenu napredne terapijske metode u lečenju ishemijskog moždanog udara. Primena terapije počeće u februaru.

“Ozbiljno smo se pripremali za ovu veoma efikasnu terapiju imajući u vidu da je protokol izuzetno zahtevan i podrazumeva primenu leka unutar 3 časa od početka bolesti” rekao je, gostujući u Jutarnjem programu načelnik Službe, doktor Nenad Zdravković.

Za ovo vreme pacijent mora  da prepozna simptom, aktivira službu Hitne medicinske bolesti, bude kompletno neurološki i somatski pregledan uz uradjene laboratorijske analize i CT nalaz , pa se tek onda donosi konačna odluka o primeni fibrinolize.

“Imajući u vidu da ovaj novu lek zahteva pravu „trku sa vremenom“ neophodno je da sugrađani budu edukovani kako bi prepoznali prve simptome moždanog udara” rekao je načelnik Zdravković.

“Ova metoda donosi i određeni rizik. Najveći od njih je moždano krvarenje pa je zbog toga bitno da se prethodne radnje urade temeljno” istakao je doktor Zdravković.