Tužbom zbog diskriminacije do ratnih dnevnica

dusan

Leskovac – Ratni veterani će možda i moći da ostvare svoja prava i to na taj način što će tužiti državu za disklriminaciuju i na takav način ostvariti novčanu nadoknadu umesto isplate ratnih dnevnica, rekao je gostujući u Jutarnjem programu predstavnik ratnih veterana Dušan Nikolić.

Iako je Sud u Strazburu pre dva meseca odbio  žalbu ratnih veterana, po preporuci ovog Međunarodnog suda čitav slučaj, koji su rezervisti pokrenuli protiv države Srbije se vraća na ponovno suđenje jer, kakoo je objašnjeno, nisu iskorišćene sve pravne mogućnosti.

„2009. godine, kada su rezervisti pokrenuli proces, tada u republici nije postojao Zakon o diskriminaciji na koji sada veterani mogu da se pozovu“ objasnio je Dušan Nikolić.

Nikolić je najavio da će od ponedeljka Udruženje ratnih veterana od 1990. do 1999. godine u centru grada, na platou ispred Robne kuće prikupljati potpise za što brže uvođenje Zakona o boračkoj i invalidskoj zaštiti i prava ratnih vojnih invalida i porodica poginulih u Narodnoj skupštini, kao i peticiju prema lokalnoj samoupravi za podizanje spomenika poginulim u ovim ratovima sa teritorije Jablaničkog okruga.

Nikolić je uveren da Vlada Republike Srbije ovoga puta, kako je kazao, neće iziograti borce, a ukoliko do toga ipak dođe, ponovo će uslediti protesti.